Квашена капуста на зиму

квашена капуста на зиму

 

Квашена капуста на зиму


Квашена  капуста на зиму – популярна страва осінньо-зимового періоду. Вона не тільки смачна, а ще й містить надзвичайно багато вітамінів. Входить до багатьох дієт та є дуже корисною!
Пиріжки з капустою,  капусняк, салат Вінегрет, капустяники, тушена капуста та багато інших других страв, салатів, що тільки можна приготувати з квашеної капусти!


Маленькі секрети – смачна квашена капуста на зиму:

  1. Слід вибирати зимові сорти капусти, щоб питання ‘Як заквасити капусту, щоб вона була грумка і смачна?’  ніколи не звучало 😉
  2. Капусту не потрібно мити, лише зняти верхні листочки,  а також пошкоджені по почорнівші листки.
  3. На початку процесу бродіння виділяється біла піна, її необхідно збирати з капусти кожного дня.
  4. Протягом 3-ох діб потрібно протикати капусту чим небуть гострим (для цього підійде дерев’яна шпажка), до самого дна і декілька разів на день, щоб виходили гази. Якщо цього не робити, то капуста буде гірчити!
  5. Необхідно слідкувати, щоб капуста була постійно у соці. Якщо його замало, то потрібно долити розчин води із сіллю (на 1л. розчинити 1ст.л. солі).
  6. За цим рецептом квашена капуста на зиму вийде смачна і хрумка.


    Інгредієнти:
    • капуста 3кг
    • морква 150г
    • сіль 2.5 ст.л.
    • цукор 1ст.л.
  • вода

    Інвентар:
  • шитківниця
  • терка
  • банка 1шт. по 3л.
  • банка 1шт. по 0.5л.
  • велика миска


  1. Капусту чистимомо від верхнього та пошкодженого листя. Розрізаємо на чотири частини. Тоненько шиткуємо капусту на шитківниці або ж ножем. Нашатковану капусту злегка віджимаємо руками, щоб вона стала м’якшою і пустила сік. Моркву чистимо та тремо на терці, додаємо до капусти. Перемішуємо капусту з морквою.
  2. У чисту та суху 3-ох літрову банку дуже добре утрамбовуємо капусту з морквою.
  3. Готуємо росіл: у банку 0.5л. наливаємо холодну воду, додаємо сіль та цукор. Розмішуємо доти, поки добре розчиниться сіль та цукор.
  4. Заливаємо готовим розсолом нашитковану капусту з морквою у банці.
  5. Капронову кришку кладемо всередину у банку (вона буде виконувати функцію гніту).
  6. Ставимо банку у тарілку або іншу посуду, бо у перші дні в процесі бродіння буде виділятися сік.
  7. Перші 3-5 днів потрібно поставити банку у тепле місце, далі переносимо у холодне (холодильник, погреб …) для довгого і хорошошо зберігання!

    Приблизно через тиждень капуста готова для споживання!


    Смачного 🍲

 

Дивіться також смачні огірки по корейськи!