Донати: американські пончики – рецепт

Донати- американські пончики - рецепт

Донати, донатс, американські пончики, donats, донаты – як тільки не називаються та пишуться ці смачні почники із шоколадною чи кольоровою помадкою зверху. Вони дуже похожі на українські пампухи, проте все ж таки відрізняються – і формою, і смаком, і виглядом.

Донати: американські пончики – рецепт:

Інгредієнти:

  • борошно 650 г
  • цукор 60 г
  • дріжджі сухі 14 г
  • вершкове масло 100 г
  • молоко 3,2% 250 мл
  • щіпка солі
  • ванілін
  • яйця 2 шт.

для шоколадної помадки:

  • чорний шоколад 100 г
  • молоко 50 г
  • сметана 50г

 

Приготування:

  1.  У глибоку посудину насипаємо борошно, сухі дріжджі, щіпку солі, цукор та ванілін, додаємо яйця, ледь тепле молоко, розтоплене ледь тепле вершкове масло та замішуємо тісто. Місити потрібно не меншне 15 хвилин, щоб тісто вийшло добре. Це можна зробити і у кухонному комбайні, тоді час на замішування тіста зменшується до 5-10 хвилин.
  2. Готове тісто однорідне та не липне до рук! Залишаємо у посудині, накриваємо харчовою плівкою (або рушником) та залишаємо у теплому місці на одну годину. Через одну годину тісто гарно підійде!
  3. Тим часом готуємо форму, де будемо складати пончики: застеляємо пергаментним папером та притрушуємо мукою.
  4. Робочу поверхню злегка присипаємо мукою, переносимо туди тісто та один раз добре його розминаємо.
  5.  Розкатуємо тісто товщиною 1см.
  6. Спеціальною формочкою для донатів вирізаємо пончики. Якщо у Вас її не має, можна використати кондитерське кільце: більше має бути приблизно 7-8 см., менше 2см.
  7. Вирізані пончики акуратно переносимо на підготовлену форму з пергаментним папером та залишаємо на 1-2 год. За цей час вони повинні “вирости у два рази”.
  8. У глибоку та широку посудину наливаємо близько 1-1,5 л олії, добре розігріваємо її. Смажимо пончики на маленькому вогні до золотистого кольору з обох боків.
  9. Викладаємо та тарілку вистелену папером та даємо стекти зайвій олії. Перекладаємо у чисту посудину.
  10. Коли донати охололи можна приступати до приготування шоколадної помадки.
  11. Отже: розтоплюємо шоколад найзручнішим для Вас способом (на водяній бані, в мікрохвильовці, …), я ж розтоплюю зазвичай просто у мисочці на плиті. Додаємо молоко, перемішуємо, додаємо сметану та добре мішаємо (до утворення однорідної маси). Взамін сметані можна використати жирні вершки. Знімаємо з вогню.
  12. У теплу шоколадну помадку занурююємо на половину пончики та  по шоколаду посипаємо різними прикрасами (кондитерською посипкою, бусинками і т.д.).
  13. Наші донати готові, дайте тільки трішки застигнути шоколаду ;-)))

 

СМАЧНОГО!!!

 

Донати: американські пончики – рецепт:

 

Примітки:

  • молоко повинне бути тепле, не холодне чи гаряче! Жирність молока чим вища, тим краще. Якщо молоко не жирне, то можна додати трохи жирних вершків, це підвищить жирність молока;
  • яїчка мають бути кімнатної температури;
  • ванілін можна замінити ванільним цукром або екстрактом ванілі;
  • сухі дріжджі також можна замінити свіжими;
  • взамін чорного шоколаду беремо білий та додаємо будь який барвник і отримаємо прекрасну кольорову глазур для пончиків )

 

Дивіться також рецепт приготування українських пампухів.